Sosyal Medyada Yapılan Bazı Hatalar
Sosyal medya hemen hemen hepimizin her gün saatler geçirdiği bir mecra oldu. Artık hepimiz her konuda fikir almak için sosyal medyaya bakıyor haberleri bile oradan takip edip alışverişlerimizi bile sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Doğal olarak markalar da ticari gelirlerini arttırmak ve potansiyel yeni müşterilerine ulaşmak için bu platformla baya ilgili olmalılar. Fakat bu ilgi bazı zamanlar da yapılan hataları da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla da sosyal medya markalar için bir artıyken eksiye dönüşüveriyor. Bugün sosyal medyada yapılan en basit hatalar üzerinde duralım.
İlk önce sosyal medyada ne kadar takipçin olursa o kadar başarılısın algısının yanlışlığından bahsetmek istiyorum. Instagram’da yüksek takipçi sayısı eğer bir şahıs hesabıysanız sizin için artı puan olabilir ama ticari bir markaysanız ve hedef kitlenizle takipçi sayınız paralel değilse üzgünüm ama yüksek takipçi sayısı sizin için çok etkili değil. Bunu biraz daha açacak olursam şöyle düşünün. Instagram’da yüz bin takipçisi olan bir hesapsınız ama çevrim içi mağazanıza tıklayan takipçi sayınız on binlerde. Bu durumda siz doğru hedef kitlenize ulaşamıyorsunuz. Yani yüz bin takipçiniz olabilir ama %90’ı pasif takipçi diyebileceğimiz takipçiler oluyor. Sizin burada hedef kitle analizinizi doğru yapmanız (sosyal medyada hedef kitle nedir? Yazımıza bakabilirsiniz) ve sosyal medya reklamlarınızı da bu hedef kitleye göre vermeniz gerekmektedir. Hedef kitlenizi belirledikten sonra hedef kitlenizle kendi kurumsal kimliğinizi yansıtan bir dille konuşmak da önemlidir. Unutmamak gerekir ki sosyal medya bir iletişim aracıdır. Bu yüzden hedef kitlenizle olabildiğince iletişimde kalın onların sorduğu soruları cevaplayın, meraklarını giderin ve aksi durumlarda onlarla sakın tartışma içine girmeyin.
Diğer bir yapılan hataysa kesinlikle yanlış içerik üretmek. Bu durum doğrudan sosyal medya stratejinizle alakalıdır. Markanızın kendine ait bir kimliği olduğunu ve içeriklerinizi de kurumsal kimliğinizle bağlantılı olarak hedef kitlenizin isteğine göre ayarlamayı unutmayın. Sürekli reklam gönderisi hazırlamayın arada takipçilerinizin işine yarayabilecek faydalı gönderiler hazırlayıp onların merakını aktif tutun. Bir diğer hataysa içerik oluştururken bütün trendleri denemektir. Markanızın kişiliğiyle uyuşmayan sosyal medya trendlerini denemeyin. Bu markanızın imajını olumlu değil olumsuz etkiler. Unutmamak gerekir ki her trend (şarkı, reels akımı vs) her markaya uygun değildir. Doğru içeriği hazırladığınız gibi hazırladığınız içeriğin doğru zamanda paylaşılmasına da dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatıyor, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere diyoruz!